Κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλές!


Η παχυσαρκία και το… ύψος είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, δύο επιβαρυντικοί παράγοντας για την εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών!

Η πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PLoS Medicine, βασίστηκε σε στοιχεία από 14 χώρες. Οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψη τους 47 επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούσαν περίπου 25.000 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και 80.000 γυναίκες χωρίς.

Σχολιάζοντας ο Δρ. Πολ Φαρόα, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τόνισε ότι το ύψος αυξάνει πολύ λίγο τις πιθανότητες. Όπως λέει στις πιο κοντές γυναίκες οι πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου είναι 16 στις 1000 και στις ψηλότερες 20 στις 1000.

Επίσης, στις γυναίκες που δεν έχουν λάβει ποτέ HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), υπάρχει σχέση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου με την παχυσαρκία.

Η Σάρα Γουίλιαμς από το βρετανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (Cancer Research UK) ανακοίνωσε ότι οι έρευνες δείχνουν πως ο σωματικός όγκος επηρεάζει την εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου και επισήμανε ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες με το να διατηρούν ένα υγιές βάρος.